środa, 24 października 2012

Ptaszki czyli dyniowe babeczki z czekolada

Muffiny dyniowe z czekolada - sowy
 

Kuchnia to tez zabawa, wesolo sie robi jak na stol wlatuja zwierzaki. Radosc i zabawa w robieniu i jedzeniu, dla doroslych i dzieci. 
Sezon dyniowy sklonil mnie do zrobienia ptaszkow o tym wlasnie smaku...W sam raz na zblizajacy sie Halloween :)
Pomysl na dekoracje w postaci sow zaczerpniety z bloga Moje Wypieki.



Składniki na 12 sztuk
  • 140 g masła
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki maki 
  • 3/4 szklanki  brązowego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/3 szklanki kefiru lub maślanki
  • 1 i 1/4 szklanki puree z dyni (pokrojona w kostke ugotowac na parze-20 minut lub piec w piekarniku do miekkosci i zmiksowac bez dodatku wody!)

Piekarnik rozgrzac do 190°C.
Składniki powinny miec temperature pokojowa.
Suche skladniki czyli maka, proszek, sode, sol i przyprawy, wymieszac w jednej misce.
W drugiej  wymieszac puree dyniowe w maslanka/kefirem.
W osobnym naczyniu utrzec maslo z cukrem, nastepnie stopniowo dodawac jajka. Zmiksowac na gladka mase i powoli, stopniowo laczyc z masa dyniowa i suchymi skladnikam. Nalezy je dodawac na zmiane, mieszajac lyzka tylko do polaczenia sie skladnikow.
Forme na 12 babeczek wylozyc papilotkami i wyplnic gotowa masa.
Piec okolo 30 minut. 



Dekoracja:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 3 lyzki masla
  • czekoladowe ciasteczka, markizy z bialym kremem (np. Oreo)
  • kolorowe, czekoladowe pastylki np. m&m

Maslo i czekolade rozpuscic w kapieli wodnej. Ciasta podzielic na pol. Czesci z kremem odlozyc(posluza nam jako oczy ptakow) a bez kremu przekroic na pol - to beda brwi.
Upieczone i ostudzone babeczki posmarowac czekolada i ulozyc na nich oczy oraz brwi ptaszkow.
Zrenice i dzioby zrobic z cukierkowych pastylek.
Milej zabawy!



2 komentarze:

Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!