piątek, 5 października 2012

Ciasto cytrynowe


Ukochane, nigdy mi sie nie znudzi. Miekkie, orzezwiajace i proste.
Latem z lemoniada a zimna z kubasem goracej herbaty...

Ciasto cytrynowe 

5 jaj
250g masla


1szkl (270g) cukru
2szkl (380g) maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
starta skora z 2 cytryn
sok z 1,5 cytryny




Nagrzac piekarnik do 180°C.
Maslo utrzec z cukrem, dodac zoltka, sok i skorke z cytryn, caly czas mieszajac. Dosypac make, proszek do pieczenia sode i wszystko zmiksowac.
Bialka ubic, powstala piane dodac do masy i delikatnie wymieszac duza lyzka.
Ciasto wylac na blaszke (zwykla keksowka) wylozona papierem do pieczenia.
Piec 45-50 minut.

*Lukier zrobilam z cukru pudru i soku z cytryny.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!