Ukochane, nigdy mi sie nie znudzi. Miekkie, orzezwiajace i proste.
Latem z lemoniada a zimna z kubasem goracej herbaty...
Ciasto cytrynowe
5 jaj
250g masla
1szkl (270g) cukru
2szkl (380g) maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
starta skora z 2 cytryn
sok z 1,5 cytryny
Nagrzac piekarnik do 180°C.
Maslo utrzec z cukrem, dodac zoltka, sok i skorke z cytryn, caly czas mieszajac. Dosypac make, proszek do pieczenia sode i wszystko zmiksowac.
Bialka ubic, powstala piane dodac do masy i delikatnie wymieszac duza lyzka.
Ciasto wylac na blaszke (zwykla keksowka) wylozona papierem do pieczenia.
Piec 45-50 minut.
*Lukier zrobilam z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!