Kocham ryz, kocham owoce morza a razem tworza przepyszne danie. Rozkosz dla mojego podniebienia. Dodatego tymianku wzbogaca jego smak i oddala nas myslami do slonecznej Italii ;o)
Pyszne nawet nazajutrz, nalezy je wtedy podgrzac na dosc mocnym ogniu, caly czas mieszajac
i podlewajac bialym winem...
Risotto z owocami morza
dla 4 osob
350g ryzu Arborio
500g owocow morza (moga byc mrozone, ja mialam krewetki, malze i kalmary)
1 litr wywaru warzywnego
1 cebula
1,5 zabka czosnku
150ml bialego wina wytrawnego
2 duze lyzki smietany
40g swiezo startego parmezanu plus kilka platkow do dekoracji
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz i galka muszkatalowa
kilka galazek tymianku (ja mam suszone)
Owoce morza podsmazyc na dosc mocnym ogniu przez ok 5-6minut, nie za dlugo aby nie byly gumowate!
Na glebokiej patelni zarumienic cebule z czosnkiem i oliwa z oliwek.
Dodac ryz i smazyc okolo 3 minut az stanie sie lekko przezroczysty. Wlac wino i odczekac az sie calkowicie wchlonie. Przez kolejne 20-25 minut, stopniowo, chochla po chochli, dodawac wrzący wywar. Od czasu do czasu delikatnie mieszajac. Ryz powinien byc ugotowany al dente.
Teraz dodac owoce morza i zgasic ogien. Na koniec wymieszac ze smietana i startym parmezanem.
Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Przed podaniem posypac platkami parmezanu i ulozyc galazki tymianku, ktory swietnie dopelnia smak rositto.
Smacznego! =o)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!