Czemu nie sprobowac slonych ciasteczek? W sam raz na maly aperitif lub przekaske. Zapewniam Was, ze to lepsze od serowych chipsow :o)
Chwilke czasu trzeba im poswiecic, ale warto!
Parmezanowe ciasteczka:
Skladniki:
120g maki
120g parmezanu (zetrzec na srednich lub malych oczkach)
90g masla
suszone pomidory pokrojona na malutkie kawalki
odrobina soli i pieprzu do smaku
Nagrzac piekarnik do 200°C.
Wszystko miksujemy i zagniatamy ciasto. Wyrobiona kule zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na ok30-40 minut.
Stolnice troszke opruszyc maka a nastepnie rozwalkowac na niej ciasto (na grubosc 1/2cm). Wykrawac ciasteczka okragla foremka (ja to robie duzym kieliszkiem do wodki/likierow). Ulozyc je na blaszce wylozonej papierem. Na srodek polozyc kawalki suszonych pomidorow. Piec ok. 10min (az sie lekko zarumienia).
Chwilke czasu trzeba im poswiecic, ale warto!
Parmezanowe ciasteczka:
Skladniki:
120g maki
120g parmezanu (zetrzec na srednich lub malych oczkach)
90g masla
suszone pomidory pokrojona na malutkie kawalki
odrobina soli i pieprzu do smaku
Nagrzac piekarnik do 200°C.
Wszystko miksujemy i zagniatamy ciasto. Wyrobiona kule zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na ok30-40 minut.
Stolnice troszke opruszyc maka a nastepnie rozwalkowac na niej ciasto (na grubosc 1/2cm). Wykrawac ciasteczka okragla foremka (ja to robie duzym kieliszkiem do wodki/likierow). Ulozyc je na blaszce wylozonej papierem. Na srodek polozyc kawalki suszonych pomidorow. Piec ok. 10min (az sie lekko zarumienia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!