Teraz troche Francji. Slone ciasta sa tu na porzadku dziennym. Uwielbiam je! Wspaniale jest miec w lodowce kawalek ciasta na slono...Ukrojenie plastra jest szybsze od zrobienia kanapki ;o)
Oczywiscie mozna sie tu bawic smakami i zastapic ser kozi plesniowym lub dodac boczek, oliwki, cebule, suszony pomidory...Moglabym tak wymieniac bez konca. Co macie pod reka na bank bedzie sie nadawalo.
Cake au courgette et chevre / Ciasto z cukinią i kozim serem
Skladniki:
2 male lub 1 duza cukinia
1,5 opakowania sera koziego (buchette)
4 jajka
150g maki
100 g tartego zoltego sera
150ml mleka
70ml oliwy z oliwek
1/2 zbka czasnku lub 1/2 lyzeczki czosnku w proszku
sol
pieprz
galka muszkatalowa
2-3 lyzeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzac do 180°C.
Cukinie pokroic na sredniej wielkosci kawalki i podsmazyc chwile z 1 lyzka oliwy i czosnkiem (mozna lekko podsypac ziolami prowansalskimi).
Ser kozi pokroic w kostke. Make zmiksowac z proszkeim do pieczenia, jajkami, mlekiem i oliwa. Dodac tarty ser, doprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa i na koniec dodac cukienie oraz kozi ser i delikatnie wymieszac.
Mase wlac do podluznej formy wylozonej papierem do pieczenia i piec ok 45min.
Jesc na zimno.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!