poniedziałek, 30 lipca 2012

Letnia tarta z rabarbarem


Ubostwiam rabarbar, kojarzy mi sie z dziecinstwem. Moja mama piekla najlepszy pod sloncem placek ze sliwkami lub rabarbarem. Pychota!
Wczorajszym popoludniem zawladnal zapach nie do opisania...

Kruche ciasto, ktore uzylam do tej tarty nadaje sie do wielu innych przepisow. Jeszcze lepsze wychodzi z dodatkiem brazowego cukru.




Tarta z rabarbarem

Kruche ciasto:
250g maki
150g masla
70-80g cukru (najlepiej brazowy)
2 zoltka
50ml mleka
spora szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Zoltka utrzec z cukrem, dodac mleko. Maslo posiekac z maka. Nastepne polaczyc z masa z zoltek i ugniesc. Ciasto wyrabiamy dosc szybko, bo im bardziej sie ogrzewa, tym trudniej je zaganiatac.
Gotowe wylozyc na forme (nasmarowana maslem i opruszona bulka tarta). Wlozyc do lodowki na 30 minut.
Przed pieczeniem ciasto nalezy obciazyc. Przykrywamy je folia lub papierem do pieczenia a nastepnie wypelniamy fasola lub grochem. Dzieki temu boczki nie opadna a srodek sie nie wybrzuszy. Druga opcja jest naklucie w kilku miejscach widelcem co pozwoli parze wodnej wydostac sie spod ciasta.


Pieczemy do usyskania zlocistego koloru - okolo 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy reszte...

Masa z rabarbarem:
450g rabarbaru
3 jajka
70g cukru + 1 lyzka
saszetka cukru waniliowego
4 lyzki gestej smietany

Rabarbar pokroic i wymieszac z 1 lyzka cukru. W osobnym naczyniu Ubic jaja z cukrem, cukrem waniliowym i smietana.
Na wczesniej podpieczone ciasto wylozyc rabarbar i zalac masa jajeczna. Piec 35 minut w 190°C.


Smacznego! =o)



2 komentarze:

  1. Kochana! Gratuluje :D Milo mi patrzec jak Twoj Blog rozkwita :D pychota napewno bede korzystac z Twoich przepisow.
    Teraz Pani Detektyw: kto zostawil ten komentarz?

    OdpowiedzUsuń

Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!