Kazdy lubi ciasteczka domowej roboty... Ja uwielbiam te kruche z dodatkiem orzechow. Zapach roznoszacy sie po calym domu podczas pieczenia jest bezcenny. Dobrze sie przechowuja w metalowych puszkach ale zapewniam Was, ze zjecie wszystko zanim przyjdzie pora na chowanie ich do pudelka...
Ciasteczka z orzechami i czekoladą
Skladniki:
2 szklanki mąki (moze bc tez pelnoziarnista)
* ½ szklanki otrąb pszennych
* ½ szklanki platkow owsianych
1 szklanka masła (miękkiego)
½ szklanki białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
1½ szklanka połamanej gorzkiej czekolady
1 szklanka orzechów włoskich, połamanych
* Otreby oraz platki owsiane mozecie zastapic ½ szklanki zwyklej maki pszennej.
Wykonanie:
Nagrzewac piekarnik do 190ºC.
Jako pierwsze utrzec cukier z maslem dodac jajka z wanilia. Nastepnie wmieszac do masy make, otreby, platki owsiane, proszek do pieczenia oraz sol. Na koniec dosypac pokruszona czekolade oraz lekko rozgniecione orzechy wloskie. Lubie czasem zastapic orzechy wloskie platkami migdalowymi a gorzka czekolada mleczna. Formujemy ciasteczka i ukladamy na blaszce wylozonej papierem. Zachowajcie odstepy miedzy placuszkami zeby sie nie polaczyly podczas pieczenia.
Piec okolo 8 minut az sie lekko zarumienia.
Ciacha palce lizać!!!!
OdpowiedzUsuńPYCHA!
OdpowiedzUsuń