wtorek, 23 października 2012

Zupa dyniowa

Zupa, krem z dyni


Skladniki:
  • 2 sredniej wielkosci ziemniaki
  • 800g dyni (zwazyc po obraniu i usunieciu pestek)
  • 1/2 pora lub cebuli
  • 450ml bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 pomaranczy
  • 1/3 lyzeczki curry (w proszku)
  • 2 zabki czosnku
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • sol, pieprz i galka muszkatalowa
  • 1 lisc laurowy

Wykonanie:
Pora podsmazych chwile z czosnkiem na oliwie z oliwek w duzym garnku. Dodac ziemniaki, dynie i zalac bulionem. Wrzucic lisc laurowy i gotowac okolo 20 minut az warzywa zmiekna. Wyjac lisc laurowy, wsypac curry i wszystko zmiksowac. Na koniec doprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa.
Podawac ze smietana lub jogurtem naturalnym i swiezym szczypiorkim. Jako dodatek swietne sa grzanki z czosnkiem i serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!