wtorek, 23 października 2012

Ryba zapiekana z dynia i tymiankiem

Ryba z dynia, ziemniakami i tymiankiem




dla 2 osob 


1 duzy lub kilka malych filetow rybnych (ja mialam okonia, moze byc inna ryba np. dorsz)
kilka (8-10) malych ziemniaczków
1 szkl. bulionu warzywnego
300g dyni (pokrojonej w kostke)
1/3 cytryny
tymianek (swiezy lub suszony-okolo 2/3 lyzki)
sól, pieprz
2-3 lyzki oliwy z oliwek


Piekarnik rozgrzac do 210°C. Ziemniaki wrzucic do buliony z odrobina tymianku i gotowac 15-20min. Dynie dodac do ziemniakow po 10 minutach gotowania.
Rybe skropic sokiem z cytryny i posolic.
Do naczynia zaroodpornego lub zeliwnego nalozyc warzywa z bulionem a na wierzchu ulozyc filety rybne. Posypac reszta tymianku i polac oliwa z oliwek.
Piec 20 minut w 210° a nastepnie kolejne 7-8 minut w zwiekszonej temperaturze do 230°C.


Smacznego =o)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!