środa, 10 października 2012

Chleb żytni z orzechami włoskimi


Wilgotny z chrupiaca skorka, dobrze sie przechowywuje nawet kilka dni. Gwarantuje jednak, ze nie bedziecie mieli czego zostawiac na nastepny dzien. Pyszny chleb na domowym zakwasie.
Polecam!

Chleb żytni z orzechami 
 
100g aktywnego zakwasu
20g swiezych drozdzy
1,5 szklanki (350ml) wody
300g maki zytniej
180g maki pszennej
50 g orzechow wloskich (lekko zmiazdzonych)
2 lyzki otrebow (ja mialam owsianych)
2 plaskie lyzeczki soli




12 godzin przed pieczeniem nalezy dokarmic zakwas aby byl aktywny.
 
Nastepnie:

Wode, drozdze, maki, sol oraz otreby wymieszac w duzej misce. Dodac zakwas i wyrobic ciasto. Recznie 5 minut, dac ciastu odpoczac ok 10 minut, dodac orzechy i znow ugniatac 2-4 minuty. Jesli macie mikser to mozecie to zrobic za jego pomoca:miksowac 6-7minut, odpoczynek 10 min,
orzechy i ponowne miksowanie przez 4 minuty.
Miske przykryc folia spozywcza i poczekac az wyrosnie ( 2-3h)
Keksowke o 26-28 cm dlugosci posmarowac oliwa z oliwek i posypac  tarta bulka lub otrebami. Przelac do niej wyrosniete ciasto i ponownie odstawic do wyrastania az ciasto wypelni
forme (ok. 1,5h).
W tym czasie nagrzac piekarnik do 240°C.
Wlozyc chleb do pieca a na dno wsypac kilka kostek lodu (tak powstanie para).
Po 15 minutach zmniejszyc temperature do 220° i piec jeszcze 30-40 minut.
*Jesli po tym czasie bedzie niedopieczony to nalezy go wyjac z formy i dopiec  kolejne 10 minut.

Ostudzic na kratce kuchennej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!