Wilgotny z chrupiaca skorka, dobrze sie przechowywuje nawet kilka dni. Gwarantuje jednak, ze nie bedziecie mieli czego zostawiac na nastepny dzien. Pyszny chleb na domowym zakwasie.
Polecam!
Chleb żytni z orzechami
100g aktywnego zakwasu
20g swiezych drozdzy
1,5 szklanki (350ml) wody
300g maki zytniej
180g maki pszennej
50 g orzechow wloskich (lekko zmiazdzonych)
2 lyzki otrebow (ja mialam owsianych)
2 plaskie lyzeczki soli
12 godzin przed pieczeniem nalezy dokarmic zakwas aby byl aktywny.
Nastepnie:
Wode, drozdze, maki, sol oraz otreby wymieszac w duzej misce. Dodac zakwas i wyrobic ciasto. Recznie 5 minut, dac ciastu odpoczac ok 10 minut, dodac orzechy i znow ugniatac 2-4 minuty. Jesli macie mikser to mozecie to zrobic za jego pomoca:miksowac 6-7minut, odpoczynek 10 min,
orzechy i ponowne miksowanie przez 4 minuty.
Miske przykryc folia spozywcza i poczekac az wyrosnie ( 2-3h)
Keksowke o 26-28 cm dlugosci posmarowac oliwa z oliwek i posypac tarta bulka lub otrebami. Przelac do niej wyrosniete ciasto i ponownie odstawic do wyrastania az ciasto wypelni
forme (ok. 1,5h).
W tym czasie nagrzac piekarnik do 240°C.
Wlozyc chleb do pieca a na dno wsypac kilka kostek lodu (tak powstanie para).
Po 15 minutach zmniejszyc temperature do 220° i piec jeszcze 30-40 minut.
*Jesli po tym czasie bedzie niedopieczony to nalezy go wyjac z formy i dopiec kolejne 10 minut.
Ostudzic na kratce kuchennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!