sobota, 4 sierpnia 2012

Łosoś wędzony na ciepło

Jednym z moich ulubionych sposobow przyrzadzania ryb jest domowe wedzenie.Pyszny, oryginalny smak w zaledwie 20 minut... Wykorzystuje do tego wspaniala, aromatyczna herbate chinska o nazwie Lapsang Souchong. Jest to wedzona herbata o sliwkowej nucie majaca niezwykle wyrazisty smak.
Gotowanie bez tluszczu i wody :) Potrzebna Wam bedzie spora patelnia z dobra przykrywka i sitko do gotowania na parze... 


Ponizej opisanym sposobem mozecie rowniez uwedzic drob, na przyklad piersi kurczaka.


Łosoś wędzony na ciepło
2 kawalki lososia 
2 lyzki ryzu
2 lyzki herbaty Lapsang Souchong
2 lyzki cukru
sol




Przygotowac gleboka patelnie wykladajac ja 2 kawalkami aluminium (jeden na drugim-mniejsza szansa, ze cos nam wycieknie na patelnie).  Wsypac ryz, herbate oraz cukier i wymieszac. Wstawic sitko do gotowania na parze, wlozyc do niego delikatnie posolona rybe i przykryc. Postawic na najmniejszym palniku ale najmocniejszym ogniu. Po 10 minutach zmniejszyc sile ognia na srednia i odczekac kolejne 10 minut. 




Gotowe!






1 komentarz:

  1. Fajna nazwa bloga, ryba prezentuje się smacznie, musi być pyszna no i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń

Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!