Jednym z moich ulubionych sposobow przyrzadzania ryb jest domowe wedzenie.Pyszny, oryginalny smak w zaledwie 20 minut... Wykorzystuje do tego wspaniala, aromatyczna herbate chinska o nazwie Lapsang Souchong. Jest to wedzona herbata o sliwkowej nucie majaca niezwykle wyrazisty smak.
Gotowanie bez tluszczu i wody :) Potrzebna Wam bedzie spora patelnia z dobra przykrywka i sitko do gotowania na parze...
Ponizej opisanym sposobem mozecie rowniez uwedzic drob, na przyklad piersi kurczaka.
Łosoś wędzony na ciepło
2 kawalki lososia
2 lyzki ryzu
2 lyzki herbaty Lapsang Souchong
2 lyzki cukru
sol
Przygotowac gleboka patelnie wykladajac ja 2 kawalkami aluminium (jeden na drugim-mniejsza szansa, ze cos nam wycieknie na patelnie). Wsypac ryz, herbate oraz cukier i wymieszac. Wstawic sitko do gotowania na parze, wlozyc do niego delikatnie posolona rybe i przykryc. Postawic na najmniejszym palniku ale najmocniejszym ogniu. Po 10 minutach zmniejszyc sile ognia na srednia i odczekac kolejne 10 minut.
Gotowe!
Gotowanie bez tluszczu i wody :) Potrzebna Wam bedzie spora patelnia z dobra przykrywka i sitko do gotowania na parze...
Łosoś wędzony na ciepło
2 kawalki lososia
2 lyzki ryzu
2 lyzki herbaty Lapsang Souchong
2 lyzki cukru
sol
Gotowe!
Fajna nazwa bloga, ryba prezentuje się smacznie, musi być pyszna no i zdrowa!
OdpowiedzUsuń