Kolejnym trafionym polaczeniem serowo-owocowym jest ser plesniowy i arbuzem. Genialnie zaskakujacy zestaw potrafi zadowolic nawet wybrednego smakosza. Ostra rukola, slodko-orzechowy sos i chrupiace migdaly swietnie wypelniaja te niezwykla eksplozje smakow.
Ser, ktory uwielbiam dodawac do salatek to Fourme D'Ambert, jest jednym z najstarszych serow produkowanych we Francji. Dojrzewa w wilgotnych piwnicach przez okres 5 miesiecy. Jest bardziej delikatny, kremowy i zwarty niz wiekszosc serow plesniowych tego rodzaju. Latwo sie kruszy i ma silny, slony smak.
Sałatka z arbuzem, serem pleśniowym i migdałami
dla 2 osob
4 garscie rukoli
4 grube plastry arbuza
100 g plesniowego sera typu bleu (ja uzylam Fourme D'Ambert)
3/4 duzego ogorka
2 lyzki platkow migdalowych.
Vinegrette miodowo-orzechowy:
1,5 lyzki soku z cytryny
1 lyzka miodu
2 lyzki oiliwy z oliwek
1/2 lyzeczki czosnku (swiezo zmiazdzonego lub w proszku)
1 lyzka octu orzechowego
Wszystkie skladniki vinegrette polaczyc i wymieszac.
Platki migdalowe zarumienic na patelni (doslownie 2 minutki na dosc mocnym ogniu, bez dodatku tluszczu!). Arbuza, ogorka oraz ser pokroic w kostke. Rukole umyc i osuszyc a nastepnie rozlozyc na talerzu, na nia rozsypac wczesniej pokrojone skladniki a na koniec dodac migdaly. Polac sosem.
Smacznego! =o)
Ser, ktory uwielbiam dodawac do salatek to Fourme D'Ambert, jest jednym z najstarszych serow produkowanych we Francji. Dojrzewa w wilgotnych piwnicach przez okres 5 miesiecy. Jest bardziej delikatny, kremowy i zwarty niz wiekszosc serow plesniowych tego rodzaju. Latwo sie kruszy i ma silny, slony smak.
Sałatka z arbuzem, serem pleśniowym i migdałami
dla 2 osob
4 garscie rukoli
4 grube plastry arbuza
100 g plesniowego sera typu bleu (ja uzylam Fourme D'Ambert)
3/4 duzego ogorka
2 lyzki platkow migdalowych.
Vinegrette miodowo-orzechowy:
1,5 lyzki soku z cytryny
1 lyzka miodu
2 lyzki oiliwy z oliwek
1/2 lyzeczki czosnku (swiezo zmiazdzonego lub w proszku)
1 lyzka octu orzechowego
Wszystkie skladniki vinegrette polaczyc i wymieszac.
Platki migdalowe zarumienic na patelni (doslownie 2 minutki na dosc mocnym ogniu, bez dodatku tluszczu!). Arbuza, ogorka oraz ser pokroic w kostke. Rukole umyc i osuszyc a nastepnie rozlozyc na talerzu, na nia rozsypac wczesniej pokrojone skladniki a na koniec dodac migdaly. Polac sosem.
Smacznego! =o)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!