Sernik
SPOD:
260g ciasteczek typu Degestive
90g masla
Rozkruszyć ciastka, nastepnie zmiksowac ze roztopinoym maslem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
MASA SEROWA:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
7 jajek, osobno białka i żółtka
pol opakowania budyniu waniliowego
80 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
50ml smietanki kremowki
aromat (6 kropli arakowego+3waniliowego)
lukier ( 160 g cukru pudru sok z ok. 1/2cytryny)
Białka ubić na sztywną pianę.Masło utrzeć stopniowo dodając żółtka. Następnie dodać cukier, cukier waniliwoy, budyn, kilka kropli aromatu, śmietanę oraz ser. Na koniec polaczyc z piana z bialek delikatnie mieszajac duza lyzka. Nie miksować!
Mase wylac na forme wylozona ciasteczkowym spodem. Wstawić do piekarnika i piec ok 50-60min aż będzie z wierzchu złotobrązowy. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!