Dla milosnikow czekolady to deser idealny...Brownies smakuje kazdemu :)
Inspiracja do stworzenia slonego karmelu byla dla mnie Francja a dokladnie jej polnocne wybrzeze gdzie mozna zajadac sie ich specjalem czyli karmelem na bazie slonego masla. Aby zmniejszych kalorycznosc, maslo zastapilam smietana.
Brownies ze slonym karmelem
Sos karmelowy:
1 plaska lyzka miodu
¾ szklanki cukru
1 plaska lyzeczka gruboziarnistej soli
¼ szklanki wody
3 duze lyzki kwasnej smietany
170ml smietanki kremowki (36%)
Brownies:
6 jajek
1½ szkl. Maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4 plaskie lyzeczki kakao
2 szczypty soli
150g masla (moze byc pol-slone)
400g gorzkiej czekolady
½ szklanki brazowego cukru
¾ szklanki bialego cukru
3 kropelki aromatku kokosowego (lub waniliowego)
Jako pierwszy przygotowujemy karmel. W garnuszku podgrzac cukier z miodem oraz woda. Smazyc miksture do uzyskania bursztynowego koloru (karmel podczas gotowania powinien sie pienic).
Maslo z czekolada ropuscic w kapieli wodnej(w misce ustawionej na garnuszku z gotujaca sie woda). Nastepnie dodac do cieplej czekolady bialy i brazowy cukier i wbijac kolejno jajka caly czas mieszajac duza lyzka, lepiej unikac miksera. Dodac aromat oraz make wczesniej wymieszana z kakaem i sola.
Wszystko dokladnie wymieszac.
Wylac mase do prostokatnej blachy (22x32cm) wylozonej papierem.
*Mozna rowniez zrobic 2 wersje z karmelem w srodku. Po nalozeniu ok. Polowy masy do blaszki, rozporwadzic polowe przygotowanego karmelu a na koniec zalac reszta ciasta i wstawic do piekarnika.
Piec 25-30 minut w 175°C
Po ostudzeniu polac karmelem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!