Delikatny, kwaskowaty mus z awokado wspaniale komponuje sie z wedzonym lososiem. Te przystawke czesto serwuje na przyjeciach. Jest lekka, smaczna i cieszy oko swoja kolorystyka. Bardzo czesto jako pierwsza znika ze stolu...
Mus z awokado i lososia
*/bazowany na przepisie Pascala Brodnickiego/
dla 4 osob
Skladniki:
- 4 miekkie, dojrzale awokado
- l yzeczka chrzanu
- 200g/300g lososia wedzonego (8 calych platow oraz 2, 3 posiekane w paseczki)
- 1/2 lyzeczki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 2,5 limonek
- lyzka sosu sojowego(mozna zastapic wieksza iloscia soli)
- 2/3szkl. gestej kwasnej smietany
- 2/3 szkl. smietanki kremowki 36%
- 2 plaskie lyzki zelatyny
- 1 por
- przyprawy:sol, pieprz, szczypta imbiru, ew. szczypta suszonego czosnku.
- 8 malych miseczek
- folia spozywcza
Na poczatku przygotowac miseczkowe foremki. Wylozyc duzym kawalkiem folii spozywczej, tak aby wystawala poza brzegi, nastepnie to samo zrobic z 8 plastrami lososia.
Awokado utrzec z sokiem z cytryny. Doprawic sosem sojowym, sola, pieprzem i imbirem. Dodac chrzan i oliwe. Na koniec polaczyc z pokrojonym na male kawaleczki lososiem. Sok z limonek lekko podgrzac na alym ogniu (uwaga! sok nie moze byc zagotowany), polaczyc z zelatyna i gdy lekko przestygnie dodac do masy z awokado. Zmiksuj wszystko z kwasna smietana. Kremowke ubic i na koniec delikatnie polaczyc z musem. Ewentualnie doprawic.
Lososiowe foremki napelnic powstala masa, przykryc wystajacymi brzegami lososia oraz folii.
Wstawic do lodowki na min. 1,5godzin (aby przesmieszyc proces chlodzenia mozna wstawic na 20min. do zamrazlnika.
Na koniec podsmazyc cienko pokrojone paseczki pora na glebokim, mocno rozgrzanym tluszczu. Smazyc az do uzyskania zlocistego koloru i chrupiacej konstystencji. Ostudzic na papierowym reczniku, mozna delikatnie posolic.
Schlodzony mus wyjac z foremek a wierzch udekorowac porem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!