Nie ma takiego dnia, w którym moje mysli nie powedrowalyby w swiat slodkosci... Jako pierwszy przedstawiam przepis, z którego jestem dumna. Zanim do niego doszłam musiałam wyrzucić kilka niezjadliwych wersji...
Ciasto marchewkowe jest dobre latem i zima, jak chcemy cos uczcic albo zagryzc smutne chwile.
CIACHO MERCHEWKOWE
Skladniki:
- 4 jajka
- 1/5 szkl. Oleju
- 2 szkl. Maki
- 1 szkl. Cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki sody
- 2 lyzeczki cynamonu
- ¼ lyzeczki soli
- 3 szkl. Tartej marchewki(okolo 8 marchewek)- zetrzyj ze 2 marchewki na najdrobniejszej tarce a reszte na wiekszej.
- ½ szklanki orzechow (ja daje migdaly/albo wloskie i pistacjowe)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady( do dodania do ciasta)
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej(lub mlecznej-jak wolisz) na polewe...+okolo 1/2 szkl. Mleka
Przygotowanie:
Ubic bialka, dodac cukier, zoltka i wymieszac. Nastepnie, delikatnie przesiac make przez sitko z cynamonem, proszekiem do pieczenia i soda – caly czas mieszajac. Na koniec wlac olej, dodac marchewke, pol tabliczki czekolady oraz orzechy i delikatnie wszystko wymieszac.
Na wylozona papierem do pieczenia blache wylac gotowa mase i wstawic do piekarnika.
Piec okolo 40/45min w 180°C.
Bon appetit !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!