wtorek, 2 listopada 2010

Ulubione ciasto marchewkowe

Nie ma takiego dnia, w którym moje  mysli nie powedrowalyby w swiat slodkosci... Jako pierwszy  przedstawiam przepis, z którego jestem dumna. Zanim do niego doszłam musiałam wyrzucić kilka niezjadliwych wersji...
Ciasto marchewkowe jest dobre latem i zima, jak chcemy cos uczcic albo zagryzc smutne chwile.



 CIACHO MERCHEWKOWE

Skladniki: 
  • 4 jajka
  • 1/5 szkl. Oleju
  • 2 szkl. Maki
  • 1 szkl. Cukru
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki sody
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • ¼ lyzeczki soli
  • 3 szkl. Tartej marchewki(okolo 8 marchewek)- zetrzyj ze 2 marchewki na najdrobniejszej tarce a reszte na wiekszej.
  • ½ szklanki orzechow (ja daje migdaly/albo wloskie i pistacjowe)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady( do dodania do ciasta)
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej(lub mlecznej-jak wolisz) na polewe...+okolo 1/2 szkl. Mleka


Przygotowanie: 

Ubic bialka, dodac cukier, zoltka i wymieszac. Nastepnie, delikatnie przesiac make przez sitko z cynamonem, proszekiem do pieczenia i soda – caly czas mieszajac. Na koniec wlac olej, dodac marchewke, pol tabliczki czekolady oraz orzechy i delikatnie wszystko wymieszac.
Na wylozona papierem do pieczenia blache wylac gotowa mase i wstawic do piekarnika.
Piec okolo 40/45min w 180°C.
Bon appetit !!!

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzieki piekne za odwiedzenia bloga!